Alışveriş

Kozmetik Ürünlerin Son Kullanma Tarihleri

By  | 

Birçok kozmetik ürünün ambalajında son kullanma tarihi olsa da bazı makyaj malzemelerinde bu son kullanım tarihi çok dikkat çekici olmadığı için gözden kaçar. Ancak, kozmetik ürünlerin son kullanım tarihi sağlık açısından riskler barındırdığı için dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.

Satın alınan ürünlerin ambalajında silinmeye başlayan, belirsiz son kullanım tarihleri bu ürünlerin kullanım süresinde tüketilmesi gerektiğini vurgulamaya yetmeyebilir ancak, bakteri üremesine, ürünün kimyasalının bozulmasına karşı fazlasıyla özenli olmak gerekir. Eğer, kullandığınız ürünlerin kokusunda, renginde, kıvamında küçükte olsa değişiklikler gözlemliyorsanız, bu ürünü kullanmayı bırakmalısınız. Kullanmaya devam etmeniz halinde, bu ürünler mikrop kapmanıza ya da alerjik reaksiyon göstermenize neden olabilir. Bu nedenle, kullandığınız ürünleri açtığınız günden itibaren özenle takip etmelisiniz. Bu durumda, ürünün ambalajında son kullanım tarihinin silinme ihtimaline karşı kendinize notlar alarak, ürünün kullanım süresini takip edebilirsiniz.

Kozmetiklerin etiketlerindeki kullanım süresi nasıl yazılır?

Satın aldığımız ürünlerin etiketlerinde bazı kısaltmalar bulunur ve genellikle ithal ürünlerde 3M, 6M, 12M ve benzeri ifadeler yer alır. “M” harfi, İngilizce Month (Ay) sözcüğünün kısaltması olarak kozmetiklerin ambalajlarının arka etiketinde, kapağında ya da alt kısmında yer alır.

Kozmetiklerin üretim tarihini nasıl öğrenebiliriz?

Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz.  Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code’larda bulunur.  Satın aldığınız ürünlerin üretim tarihini batch code ile bulabilmek için http://checkcosmetic.net/ linkini kullanabilirsiniz.
kullanimsureleri-flormar

Kozmetik ürünlerin kullanım süreleri enfeksiyona açık olan göz ve dudaklar için maksimum 6 ay ile sınırlıdır. Örneğin; ruj, maskara, göz ve dudak kalemi gibi makyaj malzemeleri bakteri üremesine karşı sık sık yenisi ile değiştirilmelidir.

Garnier Son Kullanma Tarihi

Tüm bakım ve güzellik ürünlerinizi kullanım sürelerine uygun kullanmak çok önemli olduğu için, ürün sınıfına göre kozmetiklerin kullanım sürelerine göz atalım;

Clinique Son Kullanma TarihiKozmetik ürünlerin kullanım süreleri (açıldıktan sonra)

Likit ve krem fondötenler: 12 ile 24 ay arası

Concealer: 6 ila 24 ay arası

Pudra: 12 ila 24 ay arası

Maskara: 6 ay

Ruj: 6 ila 12 ay arası

Göz ve dudak kalemi: 6 ila 12 ay arası

Far: 12 ila 24 ay arası

Krem ve toz allık: 12 ila 24 ay arası

Nemlendiriciler: 18 ila 24 ay arası

Göz kremi: 6 ay

Güneş koruyucu: 6 ila 12 ay arası

Vücut kremi: 6 ila 12 ay arası

Bu sürelerin tamamen ortalama kullanımları belirttiğini, markaya ve içeriğe göre kullanım sürelerinin değişebileceğini unutmayalım. O nedenle mutlaka 6M, 12M, 24M sembollerine çok dikkat edelim ve açtığınız andan itibaren sürenin işlediğini unutmayın.

Tarihi geçen kozmetiklerinizi kullanmaya devam etmeniz halinde cildinizde tahriş, kızarıklık, döküntü, enfeksiyon gibi alerjik ve mikrobik reaksiyonlar oluşabilir. Ayrıca, aldığınız tüm kozmetiklerin saklama koşullarına da dikkat ederek, ürünlerin kullanım süresi boyunca bozulmasını önleyebilirsiniz. Detaylar için videomu izlemeyi unutmayın.

Oje: Flormar CC Nude Pink
Ruj: Maybelline 745 Wooden Brown
Gömlek: Gap
Bileklik: Nike Fuelband

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *