Diğer

Nasıl Başladım?, Youtube’da Başarı, Para Kazanmak

By  | 

Bir çoğunuzun ilgisini çeken ve en çok öğrenmek istediği konulardan biri olduğunu düşündüğüm: çağımızın belki de en gözde hobisi ve hatta mesleği Youtuber olmak ve Youtube’da başarının sırlarını kendi hikayemden yola çıkarak Nasıl Başladım, Youtube’da Başarı, Para Kazanmak videomda anlattım.

Youtube kanalımı Eylül 2014’te açtım. Çalışma hayatıma 2005 yılında başladım ve o günden bugüne kadar aralıksız olarak çalışıyorum. Asıl uzmanlık alanım ise Dijital Pazarlama. 2005- 2009 yılları arasında bazı global moda – giyim markalarında farklı pozisyonlarda görev aldım. 2009’dan başlayıp bugüne kadar da dijital pazarlama ve online reklamcılık sektöründeyim. Ajanslarda ve sonrasında çok büyük kozmetik markalarında Dijital Pazarlama müdürlüğü yaptıktan sonra dergiciliğe adım attım.

Ülkemizde dergiciliğin şekil değiştirmesiyle ben de daha yenilikçi ve farklı arayışlar içine girmiştim ve İlk girişimim olan ‘’Coco’s Camelia’s’’ ı kurma fikri de böyle doğdu. Beklentimi karşılamayan bu girişimim beni daha da kendime inanmama ve uzmanlık alanım olan dijital pazarlamaya yönelmeme neden oldu. Tıklamasyon websitesi ise bu süreçte doğdu. Oldukça keyifli giden bu girişim sonrası da ‘’neden hobilerimi de işin içine katmıyorum’’ diye düşünerek kendimi Youtube’da buldum.

Zaten bir Youtube izleyicisi olduğumdan öncelikle izlediğim kanallarda nelere önem veriyorum, neler beni çekiyor gibi soruların cevaplarıyla yola çıktım. Ses kalitesi, görüntü kalitesi, arkaplanın farklılığı benim için oldukça önemliydi. Bunlara dikkat ederek kendi kanalım için yayınlamadığım, önce arkadaşlarıma, aileme izleteceğim bir video çektim ve Youtube serüvenim başlamış oldu.

Eğer bir Youtube kanalı açmak istiyorsanız ilk önerim ‘’Youtube içerik oluşturucu akademisi’’ne girip oradaki maddeleri teker teker okumanız ve testleri çözmeniz. Buradaki eğitici içeriklerin çok faydasını göreceğinize eminim.

Bir diğer önerim ise izleyicilerinize saygı duymanız. Ortaya çıkardığınız işe özen göstermeniz ve disiplinli olmanız. Eğer takipçilerinizle iletişimde olmaz, isteklerine, yorumlarına değer vermezseniz onlar da sizi izlemeye ve desteklemeye devam etmeyecektir. Hayatınızın arkaplanında her ne yaşıyorsanız bunun bahaneniz olmaması gerekiyor. Ben hamile olduğum dönem dahi kanalıma videolar çekmeye, içerik üretmeye devam ettim ve şimdi düşündüğümde iyi ki ara vermemişim diyorum.

Kanal fikriniz, yaratıcı içerikleriniz, teknik ekipmanlarınız, arkaplan kurgunuz hazır ve siz de hazırsınız. Yayın hayatınıza başladınız. Bundan sonrasında da dikkat etmeniz gereken pek fazla şey var. İzleyicilerinizin son derece dikkatli ve odaklı olduklarını, küçük detayları dahi gözden kaçırmadıklarını unutmamalısınız. Her zaman daha farklı ve daha özgün ne üretebilirim diye düşünmeniz, kendizi geliştirmek için çaba göstermeniz sizin faydanıza olacaktır. Emeklerinizin meyvelerini toplamaya başladığınızda ve kendinizi mutlu, tatmin olmuş hissettiğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Youtube kanalınız, başta da söylediğim gibi, meslek ya da hobi sizin için anlamı ne olursa olsun, umduğunuz başarıyı elde etmeye başladığınızı gördüğünüz zaman bu başarının maddi bir geri dönüşünü beklemeniz de en doğal hakkınız.

Youtube üzerinden kazanç sağlamanızı mümkün kılan 2 yol var. Bunlardan biri olan ‘’Adsense’’  ve ne yazık ki ülkemizde adsense kazancınız yurtdışındakilerle eş değil. Youtube bu oranların 2-3 yıl içerisinde iyileştirileceğini ön görüyor. Videolarınıza gelen reklamların insanlar tarafından izlenmesi size cüzi rakamlarda kazanç sağlıyor ancak bu ödemelerin aylık periyodlarla bir maaş gibi yatırıldığını düşünmeyin. Watchtime yani izlenme süreniz kazanç sağlamanıza yardımcı bir diğer etken. İnsanların videolarınızı kaç dakika izlediği çok önemli. Eğer izlenilirlik süreniz kısaysa belki de videolarınızın kurgusu yanlış olabilir ya da videolarınızın sürelerinin çok uzun olduğu anlamına gelebilir. Abone sayısı, yorum sayısı, beğeni sayısı ve ya emojilerin gelirinize hiç bir katkısı olmadığını unutmayın.

İkincil olarak ise markalarla yapacağınız iş birlikleri. Kanalınız büyümeye başladıktan sonra markalar da sizi fark etmeye ve size çeşitli iş birliği teklifleriyle gelmeye başlayacaklardır. Bu noktada ise belki de altın kural: insanların size duyduğu güveni boşa çıkaracak işler yapmamaya ve markaların sizi domine etmesine, dayatmalarına izin vermemeye dikkat etmek. Eğer bir ürüne inanıyorsanız o ürünü sponsorlu içerik olarak kanalınıza dahil etmelisiniz. Sürekli olarak bu tip sponsorlu işleri yayınlamamanız gerekir.

Youtube ile ilgili bugüne kadar bana en çok sorulan ve merak ettiğinizi düşündüğüm konular bunlar. Merak ettiğiniz konular varsa yorum olarak bırakmayı unutmayın, belki sizin yazdığınız yorumlardan da yeni bir farklı video konusu çıkabilir. Umarım faydalı bir yazı olmuş ve belki de sizleri cesaretlendirmiştir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *