Makyaj

Bebeklerde Uyku Düzeni / Bebeğimi Nasıl Uyuttum

By  | 

Bebeğim Melisa’nın uyku düzenini oluşturma aşamasında yaşadığım deneyimleri sizlerle paylaşmak için Bebeklerde Uyku Düzeni adlı videomu hazırladım. Bu süreci sizlere aşamalarıyla anlatmaya çalıştım, umarım bebeğinize uyku düzeni oluştururken yardımcı olur.

İlk olarak gece-gündüz kavramını bebeğime öğretmeye çalışarak başladım. Gece-gündüz kavramını öğretirken, Melisa’nın gündüz uykularında odayı karanlık hale getirmeden, evde iş yapıyorsam işlerime devam ederek ve gece uykularında da karanlık, daha sessiz ortamı algılamasını sağlayarak başladım. Bebeğimi gündüz uyuttuğumda evde hafif bir müzik dinliyorsam, o uyurken bu hafif müzik sesi devam etti ya da iş yapıyorsam aynı şekilde bu sesleri gündüz duymaya devam etti. Ben evdeki rutinlerime devam etmeye çok özen gösterdim ki Melisa da kısa sürede gündüz ve gece kavramını öğrenebilsin. Geceleri de evde mümkün olduğunca sessiz bir ortam yaratmaya ve onu görebileceğim düzeyde bir karanlıkta yatırmaya dikkat ettim. Bu rutinleri de istikrarlı bir şekilde tekrarladıkça çok kısa sürede Melisa’nın gece-gündüz kavramını öğrendiğini fark ettim. Bebeğiniz gece gündüzü öğrendikten sonra da ileriki aylarda uyku düzenine çok daha rahat geçiş yapabilecektir. Bebeğinize ilerleyen aylarda daha rahat uyku eğitimi verebilmek için öncelikle gece-gündüz kavramını öğreterek başlamanızı öneririm.

Bu süreçte bir diğer yardımcım da emzik oldu. Emzik kullanmaya başlamam da Melisa’nın doyduktan sonra 10-15 dakika kadar beni emzik olarak kullandığını fark etmem ile gelişti. İleriye dönük hem bana hem de Melisa’ya sıkıntı yaratacağını düşündüğüm için de doktoruma danıştım. Doktorum da emzik kullanmamı önerdi ve böylece başladık. Emzik kullanmaya başlarken hiçbir şekilde pes etmemek gerekiyor. Farklı emzikleri deneyerek bebeğinizin hangisi ile daha rahat ettiğini belirlemek için kendinize ve bebeğinize zaman tanımalısınız. Ben emzik alırken arkadaşımın tavsiyesiyle Avent’in Sootie emziğini aldım. Bu emzik o dönemde Türkiye’de yoktu bu nedenle Amerika’dan satın almıştım ama artık Avent Sootie emzikleri Türkiye’ye geldi. Bu emziği aldığıma çok sevindim çünkü Melisa çok sevdi ve uzun süre kullanmaya devam etti. Bu emziğin en önemli özelliği Ortodontik olması ve bebeklerin diş, damak yapısını bozmaması olduğu için içim rahat bir şekilde kullandım. Emzik kullanmaya karar verdiğinizde satın alacağınız emziğin mutlaka diş ve damak yapısı ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Farklı emzikler de denemek isterseniz yine Avent’in koruma kapaklı ve Ortodontik emziğine bakabilirsiniz. Melisa bu iki emziği de kullandı, en çok Soothie’yi sevdiği için onunla devam ettim. Bebeğinize emzik beğendirme sürecinde pes etmeden farklı emzikleri deneyerek, bebeğiniz hangisiyle rahat ediyorsa onunla devam edin.

Uyku yardımcılarımdan biri de Beyaz Gürültü (White Noise) oldu. Beyaz gürültü, bebeklerin anne karnında dışardan algıladıkları ve alıştıkları ses olduğu için onları sakinleştirmek için de çok yararlı diyebilirim. Melisa’yı uyuturken yatağa yatırdığımda beyaz gürültü seslerini açtığımda sakinleştiğini ve daha rahat uykuya daldığını gördüm. Bu nokta da bebeğinizin algısına göre farklı beyaz gürültü seslerini de denemeniz gerekecektir. Bu sesler yağmur, okyanus, dalga sesi gibi farklı türlerde olabiliyor, bebeğinize hangi ses daha iyi geliyorsa uyuturken kullanmaya başlamanızı öneririm.

Annelerin üzerine düşündüğü bir diğer konu da bebeğimi hangi dönem nerede uyutmalıyım konusu oluyor. Bence bu konu ilk başta annenin içgüdüleriyle alakalı bir şey ama ilerleyen zamanlarda bebeğin ihtiyacına göre hareket etmek daha önemli hale geliyor. Melisa doğduğunda yatak odamızda beşikte uyutuyorduk. İlk 2 ay boyunca bu beşikte yatırdım, benim için çok rahat oldu ama bu süreç Melisa için biraz zor geçti. Melisa biraz büyümeye başlayınca beşikte rahat edememeye başladı ama ben ısrarla yanımda kalmasını istiyordum. 3 aya yaklaştığımızda da Melisa’nın uykuları çok sık bölünmeye başladı ve hem onun için hem de bizim için bu durum zorlaşmaya başladı. En sonunda bir gün eşimle birlikte Melisa’yı kendi odasında yatırmaya karar verdik. O gece sabaha kadar uyumadan Melisa’yı takip ettik ve hiç beklemediğimiz kadar rahat uyuduğunu gördük. Sabah emzirmek için ben artık gidip uyandırdım. Bebeğimin kendi odasında uyumaya başlaması konusunda çok endişeliydim, acaba çok mu erken diye düşünüyordum. Bu durumu doktorumla da konuştum ve doktorumun endişesi de bizim odamızda uyurken bu kadar sık uyanması noktasında oldu. Doktorum da sürekli kontrol ederek kendi odasına geçmesinde bir sorun yok dediğinde içim rahatladı ve böylece Melisa 3 aylıkken kendi odasında uyutmaya başladık. Bebeğimi sürekli takip edebilmek için monitör edindim ve aynı şekilde anne adaylarına, yeni annelere de kesinlikle tavsiye ediyorum.  Ben Avent’in dijital monitörünü kullanıyorum.  Geceleri bu monitör sürekli yanımda ve her seste hemen bebeğimi kontrol ediyorum. Aynı şekilde öğlen uykularında da monitörü yanıma alıyorum. Tam da bu nokta da annelere bir tavsiyem daha olacak. İlk zamanlar bebeğinizin her sesinde kontrol etme ihtiyacı duyabilirsiniz ve bu çok normal ama her seferinde kucağınıza almamaya özen gösterin. Bebeklerin uykusu her 20 dakikada farklı süreçlere girdiği için aralarda uyanmaya yatkın olabiliyor. Ben bu süreçlerde Melisa’yı yataktan almadan hafif hafif pışpışlıyorum ve emziğini veriyorum, biraz sakinleşirse o şekilde uyumaya devam ediyor. Eğer sakinleşmezse de kucağıma alıp onu rahatlatmaya çalışıyorum.

Benim bebeğimi uyutma deneyimlerim bunlardı, siz de bebeğinizin uyku süreciyle ilgili deneyimlerinizi yorum olarak bırakırsanız çok sevinirim.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *